Jak dobrać menu - jedzenie

Pomysł na udane chrzciny

Chrzciny to bardzo ważna uroczystość rodzinna. Udane przyjęcie zależy w znacznej mierze od właściwego menu. Planując potrawy na chrzciny możemy skorzystać z tradycyjnej kuchni polskiej. Menu będzie wówczas dosyć przewidywalne, sprawdzone i bezpieczne. Jeśli nasi gości są jednak otwarci na nowości kulinarne, zaproponujmy im mniej tradycyjne dania. Zapraszając rodzinny z dziećmi warto pomyśleć nad potrawami specjalnie dla najmłodszych.

Menu tradycyjne
Tradycjonaliści z pewnością nie wyobrażają sobie obiadu podczas chrzcin bez naszego ukochanego rosołu. Najlepiej sprawdzi się, oczywiście, rosół ugotowany w domu ze składników doskonałej jakości. Można ugotować go dzień wcześniej, przygotowując również domowy makaron. Na danie główne wybierzmy potrawy, które nie wymagają zbyt żmudnych przygotowań, a smakują każdemu. Sprawdzone danie główne to kotlet schabowy, pieczone udka z kurczaka czy schab ze śliwką. Jako dodatki do dania głównego mogą wystąpić ziemniaki lub ryż. Niektóre panie domu pokuszą się o przygotowanie klusek śląskich albo kopytek. Jeżeli chodzi o tradycyjny deser, najlepszym wyborem będzie tort lub domowe ciasto np. sernik czy szarlotka. Do dania głównego możemy podać również owocowy kompot. 

Menu nietypowe
Niektórzy zechcą zapewne zaskoczyć swoich gości mniej standardowym menu. Jeżeli przyjęcie odbywa się wiosną lub latem nic nie stoi na przeszkodzie, aby urządzić garden party. Gościom może spodobać się ten pomysł. Najlepszym rozwiązaniem jest wówczas grill. Wystarczy przygotować różne rodzaje mięsa, szaszłyki oraz warzywa. Warto pomyśleć o sałatce, która będzie doskonale komponowała się z grillowanymi potrawami. Nie można zapomnieć również o deserach. Doskonałym pomysłem są mini deserki, które można łatwo skonsumować na jeden lub dwa kęsy. Hitem są ostatnio desery w słoiczkach, które nie tylko wyglądają efektownie, ale są również bardzo poręczne.

Ci, którzy nie mogą lub boją się urządzić chrzciny w ogrodzie mogą zaskoczyć gości w inny sposób np. podając zamiast gorącej zupy pomysłowy chłodnik. Zamiast tradycyjnej pieczeni czy kotleta można podać pieczoną rybę. Na deser zaserwujmy natomiast efektowny tort bezowy z letnimi owocami. 

Menu dla dzieci
Oczywiście, można przygotować osobne menu dla najmłodszych, ale wcale nie musimy gotować oddzielnych dań dla dzieci. Wystarczy po prostu tak zaplanować menu, aby spodobało się zarówno dorosłym, jak i ich pociechom. Zupa, którą kocha każde dziecko to tradycyjna pomidorówka z ręcznie robionymi kluseczkami. Jako danie główne można podać kotlety z kurczaka. Duże możliwości dają nam naleśniki, które podamy z różnym nadzieniem zadowalając podniebienia wszystkich gości. Na deser zaserwujmy domowy torcik owocowy albo mus z owoców sezonowych, koniecznie z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *