
5 najważniejszych rzeczy przy organizacji bankietu
Organizujesz bankiet? Nie masz w tym zbyt dużego doświadczenia, albo goni Cię czas i denerwujesz się, że o czym zapomnisz? Poniżej przedstawiamy absolutny niezbędnik dla kogoś, kto chce zorganizować profesjonalny bankiet! O tym nie możesz zapomnieć!
-
Dokładne sporządzenie listy gości – na samym początku musisz ustalić target, czyli kogo zapraszasz, czy zaproszenie obejmuje osoby towarzyszące wraz z/lub dzieckiem. Lista gości powinna być punktem wyjścia w organizowaniu jakiegokolwiek większego przedsięwzięcia, ponieważ na jej podstawie będziesz później planował miejsce bankietu i wszystkie pozostałe rzeczy z nim związane.
-
Zaproszenia – nie ważne, czy drukujesz czy wysyłasz mailem, powinieneś zrobić to na 4 do 6 tygodni przed imprezą, aby każdy mógł zarezerwować na nią czas. Na zaproszeniu powinny znaleźć się wszystkie informacje związane z bankietem: dress code, adres, numer telefonu, prośba o potwierdzenie przybycia itd.
-
Miejsce – Twoja firma czy zewnętrzne pomieszczenie? Zależy od Twoich funduszy i rozmachu. Możesz wynająć salę w dobrej restauracji, wtedy odpadnie Ci problem z odrębnym organizowaniem jedzenia, salę konferencyjną w hotelu lub inny lokal. Jeśli zdecydujesz się na pomieszczenie, gdzie na co dzień pracują Twoi pracownicy, pamiętaj o odpowiednim „odświeżeniu”. Każdy ma prawo czuć się komfortowo i swobodnie, bez presji.
-
Jedzenie – niezależnie od ilości osób, jaką zaprosisz, polecamy zatrudnić profesjonalną firmę cateringową, która ma doświadczenie w obsłudze tego typu imprez. Jeśli nie jesteś pewien, co do preferencji żywieniowych Twoich pracowników, dobrym rozwiązaniem będzie szwedzki stół, różnorodność potraw, z których każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie. Firmy cateringowe często wynajmą Ci również pełną obsługę – kelnerów, barmanów i innych pomocników. Zadbaj o jakość zatrudnianej firmy, najlepiej wcześniej umów się na spotkanie konsultacyjne, na którym będziesz mógł spróbować proponowanych potraw.
-
Atrakcje – muzyka na żywo, eleganckie dekoracje, dbałość o każdy detal, to wszystko, na co zwrócą uwagę zaproszeni przez Ciebie goście. Postaw na wyważony minimalizm, lepiej mniej, niż więcej, a dobrej jakości!
I przede wszystkim – kultura! Bądź na miejscu bankietu wcześniej i osobiście powitaj wszystkich Twoich gości. To samo dotyczy pożegnania. Pokaż, że masz klasę!

